środa, 20 czerwca 2012

Witajcie !!
Na dzisiejszą kolację, w parno upalny wieczór polecam delikatną kremową pastę z wątróbki smażonej z cebulką i pieczarkami, z dodatkiem młodych warzyw gotowanych w rosole z wędzonymi żeberkami. Na koniec z dodatkiem jajek na twardo, oczywiście z wolnego wybiegu. Do smaku doprawionej solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. A jako dodatek polecam wspaniały ciemny chleb słodowy z ziarnami.


PASTA Z WĄTRÓBKI:


75 dkg wątróbki drobiowej
2 spore cebule
6 dużych pieczarek
młoda włoszczyzna
kawałek wędzonych żeberek
3 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki z włoszczyzny


  Wątróbki dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy cebulę w pół talarki, i kroimy drobno pieczarki. W garnku obok nastawiamy pokrojoną w talarki młoda włoszczyznę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym i kostkami wędzonymi. W tym samym czasie podsmażamy wątróbkę z cebulą i pieczarkami. Gotujemy też jajka na twardo.
  Kiedy już mamy wszystko ugotowane i podsmażone, wrzucamy składniki do wysokiego naczynia, ważne aby były jeszcze ciepłe i miksujemy. Kiedy mamy już puszystą masę solimy, pieprzymy i dodajemy drobniutko posiekaną natkę. Nie jest to dokładnie wątróbka po żydowsku ale jest przepyszna !!!!  Polecam i Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz