Paszteciki z białym serem i kaszą jaglaną.
Kolejnym przepisem, którym chciałam się z wami podzielić są
paszteciki z białym serem i kaszą jaglaną. Wiem, że ostatnio kasza jaglana
wróciła do łask i coraz częściej z niej korzystamy, więc należy też i o niej wspomnieć.
Paszteciki z kaszą jaglaną i białym serem
7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
250 dag białego tłustego sera
2 cebule
Łyżka posiekanego koperku
Pieprz
Sól
Opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
2 jajka
Kaszę jaglaną w ilości 7 łyżek kaszy surowej płuczemy
obficie pod bieżącą wodą i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na jakieś
15 minut. W tym czasie do miski rozdrabniamy ser, dosypujemy koperek. Na
rozgrzanym maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę. Wsypujemy ugotowaną i
ostudzoną pod zimną wodą kaszę do sera i dodajemy szalotkę. Oddzielamy żółtka
od białek, żółtka dodajemy do sera białka zostawiamy do posmarowania
pasztecików. Kształt pasztecików to już wasza prywatna kreacja jak lubicie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy najpierw posmarowane białkiem
paszteciki do uzyskania złotego koloru, czyli około 15-20 minut.
Na zdjęciach zobaczycie że ja zrobiłam 2 warianty kształtu,
jedne tradycyjne paszteciki, a drugie to foremki wyłożone ciastem z dużą
ilością farszu, posypane żółtym serem. Smacznego.
Tak wyglądają paszteciki teraz babeczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz