wtorek, 8 października 2013

Paszteciki z białym serem i kaszą jaglaną.

Paszteciki z białym serem i kaszą jaglaną.

Kolejnym przepisem, którym chciałam się z wami podzielić są paszteciki z białym serem i kaszą jaglaną. Wiem, że ostatnio kasza jaglana wróciła do łask i coraz częściej z niej korzystamy, więc należy też i o niej wspomnieć.
Paszteciki z kaszą jaglaną i białym serem

7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
250 dag białego tłustego sera
2 cebule
Łyżka posiekanego koperku
Pieprz
Sól
Opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
2 jajka


Kaszę jaglaną w ilości 7 łyżek kaszy surowej płuczemy obficie pod bieżącą wodą i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na jakieś 15 minut. W tym czasie do miski rozdrabniamy ser, dosypujemy koperek. Na rozgrzanym maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę. Wsypujemy ugotowaną i ostudzoną pod zimną wodą kaszę do sera i dodajemy szalotkę. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do sera białka zostawiamy do posmarowania pasztecików. Kształt pasztecików to już wasza prywatna kreacja jak lubicie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy najpierw posmarowane białkiem paszteciki do uzyskania złotego koloru, czyli około 15-20 minut.

Na zdjęciach zobaczycie że ja zrobiłam 2 warianty kształtu, jedne tradycyjne paszteciki, a drugie to foremki wyłożone ciastem z dużą ilością farszu, posypane żółtym serem. Smacznego.
Tak wyglądają paszteciki teraz babeczki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz