piątek, 4 października 2013

Grzybowe spaghetti

Grzybowe spaghetti

Jak w każdą sobotę temat grzybów powraca. Dziś do domu dotarł, wyładowany po brzegi kosz podgrzybków i prawdziwków, z mniejszą częścią zajączków. Na sos grzybowy lub zupę niewiele miało z moich domowników ochotę, na zalewę octową z racji wielkości grzybów też niewiele się nadawało, więc postanowiłam zaryzykować i zrobiłam podgrzybkowe spaghetti. I naprawdę wszyscy byliśmy mile zaskoczeni wyszło super, a danie robi się po prostu błyskawicznie.

Podgrzybkowe spaghetti

½ kg podgrzybków świeżych
2 opakowania makaronu do spaghetti ( opcjonalnie myślę, że Penne też by pasowało)
½ kg mielonego mięsa u nas była mielona biodrówka
2 szalotki
1 papryczka Chilli wypestkowana oczywiście
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Odrobina cząbru
Żółty ser do posypania



Grzyby obrać, umyć i pokroić na spore kawałki, razem z nóżkami. Szalotkę poszatkować na drobno razem z papryczką. Na tłuszczy podsmażyć lekko mięso, ale nie do zupełnego ścięcia się białka, dodać cebulkę z papryką i delikatnie posolić. Jak się zeszkli dodać grzyby, pieprz i cząber i poddusić do miękkości grzybów. W tym czasie ugotować makaron. Na sam koniec dodać łyżkę śmietany i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Po nałożeniu na talerze posypać startym serem który to wybierzcie już według swojego smaku. Smacznego 
 Tak właśnie wyglądał nasz piękny kosz!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz