Rzodkiewki w occie
Przepisów na zimę ciąg dalszy. Dostałam ostatnio od znajomej
ze sklepu 8 pęczków rzodkiewki, której tylko zwiędły listki, ale już się nie
nadawały do sprzedaży. Ciężko jest tyle zjeść, a żal wyrzucić. Znalazłam w
Internecie przepis na rzodkiewki w occie, troszkę go zmodyfikowałam i wyszła
naprawdę sympatyczna przekąska.
4 słoiki 250ml rzodkiewek w occie
250 ml octu 10%
500 ml wody
½ szklanki cukru
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
szczypta soli
Do słoików wkładamy umyte i z odciętymi ogonkami rzodkiewki.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Następnie zakręcamy gaz i już nie gotującą ale gorącą zalewą zalewamy słoiki,
zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, pod ciepłym przykryciem do momentu aż
całkowicie wystygną. Ja zostawiam je po prostu na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz