czwartek, 26 września 2013

Rzodkiewki w occie

Rzodkiewki w occie

Przepisów na zimę ciąg dalszy. Dostałam ostatnio od znajomej ze sklepu 8 pęczków rzodkiewki, której tylko zwiędły listki, ale już się nie nadawały do sprzedaży. Ciężko jest tyle zjeść, a żal wyrzucić. Znalazłam w Internecie przepis na rzodkiewki w occie, troszkę go zmodyfikowałam i wyszła naprawdę sympatyczna przekąska.

4 słoiki 250ml rzodkiewek w occie

250 ml octu 10%
500 ml wody
½ szklanki cukru
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
szczypta soli


Do słoików wkładamy umyte i z odciętymi ogonkami rzodkiewki. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie zakręcamy gaz i już nie gotującą ale gorącą zalewą zalewamy słoiki, zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, pod ciepłym przykryciem do momentu aż całkowicie wystygną. Ja zostawiam je po prostu na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz