czwartek, 27 czerwca 2013

A teraz zestaw na drugie danie, powiem wam, że ciasto Filo przeszło wszelkie moje oczekiwania, oczywiście te mrożone. Jest niesamowicie chrupiące, nie klei się i naprawdę sprawuje super!! Zrobiłam z niego w kształcie przypominające Banice ciasto z farszem z bietoli, botwinki, młodego czosnku i natki pietruszki.

Banica z zielonym nadzieniem

1 natka pietruszki
1 młody czosnek
1 pęczek botwinki
1 pęczek bietoli
½ kostki masła


Czosnek, pokrojoną dość drobno bietolę, natkę pietruszki i botwinkę podsmażamy na 1łyżce masła. Ciasto Filo rozkładamy na arkusze, na każdy z nich nakładamy troszkę farszu, smarujemy brzegi resztą roztopionego masła i zwijamy w rulon. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wielkiego ślimaka ( zobaczycie na zdjęciach) Kiedy zwiniemy już wszystkie płaty ciasta, Banice smarujemy resztą roztopionego masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na grzanie górne, na jakieś 15 – 20 minut. Po upływie połowy czasu kiedy Banica się już całkiem zarumieni z góry przełączamy na grzanie dolne. Podajemy na ciepło lub zimno, ale nie kroimy cała zabawa polega na odłamywaniu po kawałku ze zwojów „ ślimaka”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz