piątek, 28 czerwca 2013

Dzisiaj 17 urodziny mojego młodszego syna, w prezencie zażyczył sobie SUSCHI. No, więc jak kochająca Mama nie miałam nic więcej do roboty jak zakasać rękawy i marsz do kuchni J

Nie jest to oryginalne SUSCHI, ale z naszymi ulubionymi dodatkami, które i wam serdecznie polecam. A oto lista składników :

6 listków nori ,czyli prasowanych listków wodorostów wodnych
1 nie duży wędzony pikling
1 paczka surimi, paluszków krabowych
1 puszka bambusa
1 opakowanie ryżu do suchsi
3 małe płaty wędzonego łososia
Surowy zielony ogórek
Kilka piórek koperku
1 mała marynowana papryczka japanello
Sos sojowy ciemny
Sos Chilli słodko pikantny

I koniecznie mata bambusowa do zawijania suchsi


Na samym początku gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, spotkałam się już z 3 rodzajami i technikami gotowania ryżu do suchsi, więc polecam stosować się do opisu na opakowaniu. W między czasie obieramy piklinga z ości ile się tylko da, obieramy i kroimy ogórka na pałeczki około 5 cm długości i około 1 cm szerokości. Kiedy ryż jest już gotowy do użycia, na matę bambusową kładziemy jeden listek nori. Na środku układamy letni ryż, pozostawiając marginesy i czekamy około 2 minut w tym czasie układamy na dolnej krawędzi dodatki, z którymi będziemy zawijać listek nori. Na pierwszym proponuje dwie pałeczki surimi, 2 kawałki ogórka i paseczki papryczki. Następnie zawijamy listki nori w taki sposób, aby zamknęły one w sobie składniki suchsi a mata pozostała na zewnątrz. Kombinacje smakowe dowolne! Ja po zwinięciu wszystkich 6 listków nori wkładam je na troszkę do lodówki owinięte folią aluminiową. A tak wygląda po wyjęciu i podzieleniu każdego listka na około 6 lub 7 kawałków.

1 komentarz: