Zupa z rzodkiewek
3 pęczki rzodkiewek
5 szklanek bulionu warzywnego
szklanka jogurtu
duża cebula
sól pieprz
Rzodkiewki oddzielić od liści, liście porządnie umyć i zlać
wywarem. Gotować około 15 minut w tym czasie zeszklić drobno posiekaną cebule,
z podzielonymi na ćwiartki rzodkiewkami, wywar z listków przelać i przetrzeć
przez sito, dodać podsmażone rzodkiewki, dodać soli i pieprzu do smaku, na sam
koniec podawać z kleksem jogurtu.
Czy do tej zupy można użyć rzepy? W sumie smak podobny... rzodkiewki mi już zakwitły :P
OdpowiedzUsuńMyślę że można jak już zrobisz to napisz jak wyszła :)
OdpowiedzUsuńNo to spróbuję... nawiozę rzep z działki, bo nie chcę, żeby wszystkie zakwitły, jak rzodkiewki :P
UsuńSpróbowałam, zrobiłam i... jestem zachwycona! Pozwoliłam sobie wrzucić ten przepis tez na swojego bloga, nie zapominając podać źródła ;)
UsuńZupa jest rewelacyjna :)