piątek, 13 września 2013

Dziś kolejne przepisy na zimowe zapasy. Już wypróbowane, zdjęcia dodam jak tylko wystygną słoiki po pasteryzacji. pierwszy to orzechy włoskie i pestki z dyni w syropie z brązowego cukru.
Pyszne do nałożenia do babeczek i zalania czekoladą. Są zarazem kruche i miękkie.

Garść orzechów już wyłuskanych ze skorupek
Garść pestek z dyni
1/2 kg brązowego cukru
1 szklanka wody
10 goździków
szczypta cynamonu
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 opakowania cukru waniliowego

Wodę z cukrem brązowym i waniliowym zagotować na syrop. Dodać przyprawy i pogotować jeszcze 2 minuty. Wsypać orzechy i gotować do momętu aż bedą miękkie i wtedy dodać pestki z dyni. Gotować jeszcze około 1 minuty, przelać do słoików. Postawić do góry dnem do ostygnięcia i pasteryzować około 30 minut. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz