piątek, 13 września 2013

Kolejny dzisiejszy przepis który dopiero dzisiaj będe testować, ale wydaje mi się niezmiernie zaskakujący i tyle samo interesujący, to antonówkowo marchewkowy dżem z cynamonem:

Antonówkowo - marchewkowy dżem z cynamonem

1 kg antonówek
1 kg marchewki
1/2 kg cukru
1.2 opakowania sproszkowanego cynamonu

Obrane marchewki pokroić należy na kawałki zalać odrobiną wody tak aby były tylko przykryte, dosypać 1/3 cukru i gotować do miękkości. Jak już marchewka bedzie miękka dodajemy pokrojone jabłka, resztę cukru i jeśli odparowała, dodajemy troszkę wody. Dosypujemy cynamon. Kiedy jabłka też już zmiękną, całość przecieramy porzez sitko. Jeśli dżem jest zbyt żadki, gotujemy go nadal do uzyzkania odpowiedniej konsystęcji. Przelewamy do słoików, odstawiamy dogóry dnem i zostawiamy na 24 godziny. Pasteryzujemy około 30 minut . Smacznego mam nadzieję :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz