Dzisiejszy pomysł na obiad to kopytka dyniowo ziemniaczane,
w smaku super, złociste i pikantne. Rewelacyjne same lub z sosem, a tak że
posypane parmezanem.
Kopytka dyniowo ziemniaczane
1 kg ziemniaków
1 kg dyni
mąka
1 jajko
sól
pieprz
Dynie i ziemniaki najlepiej upiec w piekarniku ale i z
gotowanych wychodzą super. Ostudzone przecisnąć przez praskę lub zmielić w
maszynce. Dodać jajko i wymieszać na gładką masę. Ułożyć ją równomiernie w
misce, podzielić na 4 części, ¼ wyjąć na
pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę. Zagnieść dodać do smaku soli i
pieprzu. Formować tradycyjne kopytka lub kształt, jaki tylko nam się podoba.
Gotować we wrzątku. Smacznego J
Kurczę, jakie się to wydaje proste :P
OdpowiedzUsuńMoje kopytka zawsze wychodzą inaczej :P
Aha, mam małą prośbę, byś nadawała tytuły postom, bo potem ciężko odszukać interesujący przepis. Z góry dziękuję bardzo serdecznie :)
Nie ma problemu :) Będą tytuły :)
OdpowiedzUsuń