wtorek, 17 września 2013

Dzisiejszy pomysł na obiad to kopytka dyniowo ziemniaczane, w smaku super, złociste i pikantne. Rewelacyjne same lub z sosem, a tak że posypane parmezanem.

Kopytka dyniowo ziemniaczane

1 kg ziemniaków
1 kg dyni
mąka
1 jajko
sól
pieprz


Dynie i ziemniaki najlepiej upiec w piekarniku ale i z gotowanych wychodzą super. Ostudzone przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać jajko i wymieszać na gładką masę. Ułożyć ją równomiernie w misce, podzielić na 4 części, ¼  wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę. Zagnieść dodać do smaku soli i pieprzu. Formować tradycyjne kopytka lub kształt, jaki tylko nam się podoba. Gotować we wrzątku. Smacznego J

2 komentarze:

  1. Kurczę, jakie się to wydaje proste :P
    Moje kopytka zawsze wychodzą inaczej :P
    Aha, mam małą prośbę, byś nadawała tytuły postom, bo potem ciężko odszukać interesujący przepis. Z góry dziękuję bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma problemu :) Będą tytuły :)

    OdpowiedzUsuń