niedziela, 22 września 2013

Wariacje na temat Gnocchi

Dziś obiadowa wariacja na temat Gnocchi ze świeżym szpinakiem. Z baraku konkretnych składników zrobiłam wariacje na temat J. Wyszły naprawdę smaczne kluseczki do podania z masłem szałwiowym.

Wariacja na temat Gnocchi ze świeżym szpinakiem

400 g świeżego szpinaku
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
250 g serka ricotta
2 jajka
75 dag maki 3 ziarna
50 g kaszy mannej
sól
pieprz

Szpinak oczyścić i poodrywać same liście. W dużym garnku zagotować niewielką ilość wody bardzo mocno osolonej. Do gotującej się wrzucić szpinak i blanszować około 3-4 min. Drobno posiekać i połączyć z drobno posiekaną i podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać ser ricotta, jajka, mąkę i kaszę manną, wszystko wymieszać a wyrobione ciasto wstawić do lodówki na jakieś 15 minut. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i po każdej z nich przejechać widelcem, nadając im charakterystyczne rowki. Jeśli ich nie potrzebujecie wystarczy nadać kluseczkom własny nie powtarzalny kształt. Gotujemy je w gotującej wodzie do wypłynięcia.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz