Dziś obiadowa wariacja na temat Gnocchi ze świeżym
szpinakiem. Z baraku konkretnych składników zrobiłam wariacje na temat J.
Wyszły naprawdę smaczne kluseczki do podania z masłem szałwiowym.
Wariacja na temat Gnocchi ze świeżym szpinakiem
400 g świeżego szpinaku
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
250 g serka ricotta
2 jajka
75 dag maki 3 ziarna
50 g kaszy mannej
sól
pieprz
Szpinak oczyścić i poodrywać same liście. W dużym garnku
zagotować niewielką ilość wody bardzo mocno osolonej. Do gotującej się wrzucić
szpinak i blanszować około 3-4 min. Drobno posiekać i połączyć z drobno
posiekaną i podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać ser
ricotta, jajka, mąkę i kaszę manną, wszystko wymieszać a wyrobione ciasto
wstawić do lodówki na jakieś 15 minut. Następnie formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i po każdej z nich przejechać widelcem, nadając im
charakterystyczne rowki. Jeśli ich nie potrzebujecie wystarczy nadać kluseczkom
własny nie powtarzalny kształt. Gotujemy je w gotującej wodzie do wypłynięcia.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz