czwartek, 5 września 2013

Witajcie !!  Po tygoniu kolejny przepis na zimowe zapasy. Tym razem na gruszki w syropie z goździkami !

Gruszki w syropie z gożzikami

1 kg gruszek twarych i zielonych
1 kg gruszek bardzo miękkich i przejżałych
1/2 kg cukru
15 goździków
1/4 torebki cukru migdałowego

Gruszki obieramy i dzielimy na części, wycinając gniazda nasienne. Twarde kroimy w większe kawałki a te miękkie na drobne. Wkładamy je do garnka i zasypujemy cukrami i goździkami. Gotujemy aż miękkie gruszki zupełnie się rozlecą na syrop, a twarde pozostaną w kawałkach. Wkłaamy do słoików i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia pasteryzujemy je około 35-40 minut, po wyjeciu odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ciepłym rę
cznikiem lub kocem,. tak pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz