sobota, 12 maja 2012

SOS POKRZYWOWY WYSŁANY I ODCZYTANY DZIŚ PRZEZ  WUJCIA LOROCHA W ANTYRADIU


  Jest to rodzaj pesto, zbieramy młodą pokrzywę, można kupić oczywiście nawet z dostawą do domu tu reklama ( VEGEBOX ) do wysokiego pojemnika dajemy 1/2 szklanki  liści pokrzywy , 1 szklanka sparzonego nie gotowanego szpinaku, kilka liści świeżej bazylii, do tego duża łyżka gęstej śmietany i pół szklanki drobniuteńko startego parmezanu. Naczynie ustawiamy tak aby móc miksować blenderem na parze. Kiedy składniki się już lekko podgrzeją miksujemy na gładką pastę. Gotujemy makaron, forma dowolna ale piękne domowe grubaśne wstążki sprawdzają się w tym wypadku idealnie, kiedy jest już ugotowany wsypujemy go na patelnie z 2 łyżkami oliwy, polewamy sosem i podgrzewamy tylko do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy udekorowany świeżą bazylią 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz