czwartek, 31 maja 2012

Po intensywnie chorowitych dniach, wracamy do gotowania ! A na co mamy w domu ochotę ? Bita śmietana nie tylko na słodko. Dziś 2 dania : Główne to bliny z łososiem, i koperkową bitą śmietaną a na deser truskawki lub inne owoce ze słodką bitą śmietaną, a co można dać na przystawkę ? Skoro mamy już rybę na główne danie to może na przystawkę proponuję, czosnkowe grzanki z bagietki z pastą z wędzonej makreli i jajek. Jak się czyta to sporo roboty i po chorobie ciężko by  było to zrobić a tak naprawdę to jest sporo czasu czekania i odpoczynku jedyny wysiłek smażenie blin, ubijanie śmietany reszta tylko pracochłonna :)
Zaczynamy od blin reszta w międzyczasie :)


BLINY


1/2 kg mąki gryczanej
3 jaja
1 łyżka masła
250 ml mleka
5 dkg drożdży 
sól
masło do smażenia oczywiście klarowane
50 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru


50 ml ciepłej wody, połączyć w makutrze z drożdżami i cukrem następnie posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ugotować jajka na twardo i oddzielić makrele od ości. Wstawić śmietanę do zamrażalnika. Po 2 godzinach posolić do smaku, dodać resztę maki i 2 żółtka wymieszać i znów odstawić na 1 godzinę. W tym czasie siekamy cebulę do pasty makrelowej i obieramy ząbki czosnku. Po upływie 1 godziny dodajemy do ciasta gorące mleko, mieszamy i odstawiamy na półtorej godziny. W tym czasie szatkujemy cebulę i jajka i mieszamy z mięsem makreli, i miksujemy blenderem, na gładką masę soląc i pieprząc do smaku.
Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę wymieszać z ciastem i odstawić na kolejne 30 minut. W tym czasie pokroić bagietkę na grzanki. Mniej więcej 1 godzinę przed końcem szykowania cista wstawiamy śmietanę do lodówki. 


PASTA Z MAKRELI 


1 makrela 
1 cebula czerwona
4 jajka na twardo


Przepis robienia jest podany wyżej. 


Rozgrzewamy piekarnik do 60 stopni . Zaczynamy smażyć bliny. Najlepiej na małej patelni żeliwnej. Te które się usmażą wkładamy do piekarnika żeby nie wystygły. w czasie kiedy smażą się bliny, obieramy truskawki lub szykujemy inne owoce ale myślę że kiedy jest sezon na truskawki chyba lepiej je zjeść.


BITA ŚMIETANA


2 Opakowania śmietanki 36 procentowej
3 łyżki cukru pudru
odrobina soli
1/2 pęczka koperku 


Kiedy bliny kończą się smażyć wyjmujemy śmietanę z lodówki i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dzielimy śmietanę na 2 części jedną łączymy z cukrem pudrem drugą z solą pieprzem i posiekanym koperkiem. W tym czasie wyjmujemy grzanki które były w piekarniku razem z blinami nacieramy czosnkiem, smarujemy pastą z makreli. W czasie kiedy reszta rodziny zabija głód grzankami, my na każdą blinę nakładamy kawałek łososia i dużą kropę koperkowe bitej śmietany kiedy wszyscy już syto podjedzą na deser truskawki lub inne owoce polane słodką bitą śmietaną . SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz