środa, 10 lipca 2013

Jajko zapiekane w awokado

Dziś super pomysł na niedrogie i pyszne danie. Jajko zapiekane w awokado. Przepis znaleziony w necie i zdjęcie też. Nasze nie wyszły tak ładne ( kwestia wprawy w wlewaniu jajka do dziurki w awokado) więc zdjęcie też z tego przepisu, Natomiast jak zawsze delikatna modyfikacja była i myślę że na źle nie wyszło bo smakowało wyśmienicie.
Produkty na 4 osoby ale można je zawsze zwiększyć lub zmniejszyć

2 dojrzałe awokado
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 plasterki żółtego sera ale to jak kto lubi
Sól
Pieprz ja dałam biały bo mi najfajniej do jajka pasuje

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką powiększamy jeszcze troszkę dziurę. Do niej wyciskamy czosnek i wsypujemy troszkę koperku. Potem rozbijamy jajko ( najładniej jak nam się uda) to tej dziury, solimy pieprzymy i jeśli ktoś ma ochotę przykrywamy serem. My robiliśmy bez sera tak jak jest na zdjęciu. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż jajko będzie dokładnie tak ścięte jak lubimy. Smacznego i naprawdę polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz