wtorek, 9 lipca 2013

Tort Urodzinowy !!!

Dzisiaj urodzinowe szaleństwo !! Mój przyjaciel ma urodziny i w prezencie dostanie tort. Biszkoptowy z kremem do karpatki, polany bitą śmietaną i udekorowany sezonowymi ogrodowymi owocami.
Po pierwsze przepis na biszkopt:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli

Jajka oddzielamy żółtka od białek, Białka ubijamy z połową cukru i szczyptą soli, ale cukier dodaje my stopniowo. Żółtka ucieramy z resztą cukru i łączymy sztywno ubitą pianę z roztartymi żółtkami, dopiero teraz dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tortownice smarujemy tłuszczem i na dno wysypujemy troszkę bułki tartej. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto na około 30-40 minut.


Po upieczeniu ja kroję go na gorąco długim ostrym nożem najchętniej na 3 części ale piec trzeba w mniejszej tortownicy takiej o średnicy 21 cm.


Jak już sobie biszkopt stygnie zabieramy się za krem do karpatki nie jest ciężki do zrobienia,


0, 5 litra mleka

 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki mąki pszennej
 1 szklanka cukru
 1 kostka masła
 1 cukier waniliowy
 żółtko jajka

W 1/2 szklance mleka dokładnie rozbełtać żółtko i obie mąki tak aby nie powstały gródki. Resztę mleka zagotować, dolać do niego rozczyn z mąk i żółtka i ma maleńkim ogniu zagotować budyń. Jak budyń wystygnie mikserem rozetrzeć budyń  razem z masłem i cukrem waniliowym, i krem gotowy!!


Przed przekładaniem tortu kremem, ostudzone placki biszkoptu nasączyłam mocną czarną herbatą wymieszaną pół na pół z rumem mniej więcej 150 ml. jest potrzebne. Po przełożeniu placków kremem wstawiam je do lodówki. W tym czasie kiedy tort się chłodzi ubijamy bitą śmietanę. 


250 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 

2 łyżki cukru pudru

Wlewamy śmietanę do wysokiego naczynia i miksujemy ale nie za długo żeby się nie zmaśliła dosypując po troszku cukier. Jeśli tort ma postać chwilkę w lodówce to można dodać do śmietany śmietan-fixa ale jeśli ma stać tylko chwilkę to zwykła bita śmietana jest dużo smaczniejsza. Dekoracje to już wasza własna inwencja twórcza!  Ja użyłam przyprawy korzennej, wiórków kokosowych, sezamu, owoców i liści mięty i porzeczki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz