Dzisiaj urodzinowe szaleństwo !! Mój przyjaciel ma urodziny i w prezencie dostanie tort. Biszkoptowy z kremem do karpatki, polany bitą śmietaną i udekorowany sezonowymi ogrodowymi owocami.
Po pierwsze przepis na biszkopt:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
Jajka oddzielamy żółtka od białek, Białka ubijamy z połową cukru i szczyptą soli, ale cukier dodaje my stopniowo. Żółtka ucieramy z resztą cukru i łączymy sztywno ubitą pianę z roztartymi żółtkami, dopiero teraz dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tortownice smarujemy tłuszczem i na dno wysypujemy troszkę bułki tartej. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto na około 30-40 minut.
Po upieczeniu ja kroję go na gorąco długim ostrym nożem najchętniej na 3 części ale piec trzeba w mniejszej tortownicy takiej o średnicy 21 cm.
Jak już sobie biszkopt stygnie zabieramy się za krem do karpatki nie jest ciężki do zrobienia,
0, 5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
żółtko jajka
W 1/2 szklance mleka dokładnie rozbełtać żółtko i obie mąki tak aby nie powstały gródki. Resztę mleka zagotować, dolać do niego rozczyn z mąk i żółtka i ma maleńkim ogniu zagotować budyń. Jak budyń wystygnie mikserem rozetrzeć budyń razem z masłem i cukrem waniliowym, i krem gotowy!!
Przed przekładaniem tortu kremem, ostudzone placki biszkoptu nasączyłam mocną czarną herbatą wymieszaną pół na pół z rumem mniej więcej 150 ml. jest potrzebne. Po przełożeniu placków kremem wstawiam je do lodówki. W tym czasie kiedy tort się chłodzi ubijamy bitą śmietanę.
250 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Wlewamy śmietanę do wysokiego naczynia i miksujemy ale nie za długo żeby się nie zmaśliła dosypując po troszku cukier. Jeśli tort ma postać chwilkę w lodówce to można dodać do śmietany śmietan-fixa ale jeśli ma stać tylko chwilkę to zwykła bita śmietana jest dużo smaczniejsza. Dekoracje to już wasza własna inwencja twórcza! Ja użyłam przyprawy korzennej, wiórków kokosowych, sezamu, owoców i liści mięty i porzeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz