środa, 17 lipca 2013

Wczoraj na obiadek zrobiliśmy makaron Penne z młodą cukinią, pieczarkami i cebulką duszony w białym półsłodkim winie z dodatkiem ziół Dalmatyńskich, posypane startym serem, do tego była biodrówka z grilla i sałata z koperkiem i korniszonem w sosie ziołowo paprykowym. Oj pyszne wyszło J. Fajna różnica smaków, bo do Penne dodałam pieprzu cytrynowego a do mięsa kolorowego, wszystko robiło się osobno, więc czysto warzywne Penne, surowa sałata z własnego ogródka i do tego mięso.

1 kg biodrówki
2 małe młode cukinie
2 większe szalotki
6 średnich pieczarek
500 g makaronu Penne
½ litra wina białego pół słodkiego
20 dag żółtego ostrego sera do posypania.
1 główka sałaty masłowej
½ pęczka koperku
4 spore ogórki konserwowe
Zioła dalmatyńskie
Pieprz kolorowy
Pieprz cytrynowy



Gotujemy makaron na al dente w tym czasie na patelni, na maśle podsmażamy pokrojoną w 1 cm pół talarki cukinię, w cieńsze pióra cebulę, i pieczarki na ćwiartki, delikatnie soląc. Kiedy pieczarki zaczną wydzielać sok dodajemy zioła dalmatyńskie i podlewamy to wszystko połową wina. Przykrywamy na chwilkę pokrywką, w tym czasie kroimy mięso na grilla. Do oleju dodajemy pieprz kolorowy i inne przyprawy, w których lubimy marynować mięso na grilla i pucek naszego mięsa wkładamy do niego dobę przed grillowaniem. Po mniej więcej 15 minutach zdejmujemy pokrywkę z naszych warzyw, dodajemy resztę wina i dosypujemy makaron, mięso kładziemy na grilla i zaczynamy przygotowywać sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, koper siekamy a ogórki kroimy w lubianą przez nas kostkę. Ja wczoraj dodałam gotowy sos ziołowo paprykowy. Kiedy wino na patelni z makaronem się zredukuje do połowy a mięso już będzie gotowe, wykładamy wszystko na talerze i sam makaron posypujemy startym żółtym serem i dopiero teraz pieprzem cytrynowym. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz