Dziś królował sezam Kazali mi się nawet zameldować na ulice sezamową.
Pałki kurze w sosie z sezamem, ciemnym sosem sojowym i z brązowym cukrem czosnkiem i ryżem.
12 pałek kurzych
100g ziaren sezamu
50 g ziaren słonecznika łuskanych
½ buteleczki sosu sojowego ciemnego
3 kostki brązowego cukru
1 łyżka białego cukru
½ litra wywary z kurczaka
Ryż
Sól
Pieprz
½ opakowania granulowanego czosnku
Pałeczki podgotować we wrzącej wodzie z warzywami, na
delikatny wywar. Kiedy wywar się robi należy podsmażyć na oleju ziarna sezamu,
pestki słonecznika i ¼ buteleczki sosu sojowego ciemnego dodając cukier. Kiedy
pałeczki są już miękkie wkładamy je do podsmażonego sezamu dodajemy ½
opakowania czosnku i dolewamy ½ litra wywaru. Kiedy to się dusi gotujemy ryż i
gotowe smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz